Bigos z młodej kapusty
Nadeszła wiosna, a z nią pojawiła się już w sklepach młoda kapusta. Oczywiście najlepiej poczekać na naszą, polską kapustę. Jest niezaprzeczalnie najlepsza :-).
Tak więc do sklepów lub na targ marsz i do dzieła :-). Aby bigos był jeszcze smaczniejszy, ale myślę, że już nie może być :-), podałam domowej roboty bułki pszenne.
- 800 g młodej kapusty lub 2 małe główki
- 2 szalotki lub inne cebule
- 2 kiełbasy śląskie
- 60 g wędzonej słoniny lub boczku
- 50 g szynki lub innej wędzonki
- 1 łyżka smalcu
- 1 słoiczek domowego koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki kupnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 ml wody + do obgotowania kapusty
Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować. Poszatkowaną umieścić w misce i zasypać solą. Wymieszać lekko dociskając i odstawić na około 30 minut. Następnie przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Zagotować a następnie odcedzić.
Słoninę i szynkę pokroić w cienkie paski, a kiełbasę śląską w półplasterki.
Koperek posiekać.
W garnku (u mnie żeliwnym) podsmażyć na łyżce smalcu słoninę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać szynkę i kiełbasę śląską i całość smażyć, aż do zezłocenia.
Do tak przygotowanych składników dodać odcedzoną kapustę, 100 ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i pieprz. Wymieszać i zagotować, W międzyczasie sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio słona i w razie konieczności dosolić. Po 10 minutach dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wszystko zagotować. Dodać koperek. Wymieszać i sprawdzić smak oraz miękkość kapusty.
Tak przygotowany bigos podawać ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz