Szakszuka z burratą
Szakszuka to idealne danie śniadaniowe. Każdy kto zagląda na bloga wie, że są na nim już dwa przepisy na to danie. Jedna to szakszuka z ziemniakami i chorizo, a druga szakszuka jarska. Wszystkie z nich polecam.
Szakszuka z burratą również należy do dań bezmięsnych, a więc idealna dla osób, które z różnych przyczyn nie jedzą naszych "braci mniejszych" :-).
(na 2 porcje)- 260 g pomidorów z puszki
- 2 burraty
- 4 jaja
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 0,5 łyżeczki oregano
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim pomidory - najlepiej użyć tych krojonych. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odparować je, a następnie zrobić cztery wgłębienia i wbić do nich jaja. Patelnię nakryć pokrywką i dusić przez 5 minut. Następnie na szakszukę nałożyć burraty i delikatnie je naciąć. Patelnie przykryć i dusić jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia i podawać ciepłą.
Komentarze
Prześlij komentarz