Szakszuka z burratą

Szakszuka to idealne danie śniadaniowe. Każdy kto zagląda na bloga wie, że są na nim już dwa przepisy na to danie. Jedna to szakszuka z ziemniakami i chorizo, a druga szakszuka jarska. Wszystkie z nich polecam.

Szakszuka z burratą również należy do dań bezmięsnych, a więc idealna dla osób, które z różnych przyczyn nie jedzą naszych "braci mniejszych" :-).

(na 2 porcje)

  • 260 g pomidorów z puszki
  • 2 burraty
  • 4 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim pomidory - najlepiej użyć tych krojonych. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odparować je, a następnie zrobić cztery wgłębienia i wbić do nich jaja. Patelnię nakryć pokrywką i dusić przez 5 minut. Następnie na szakszukę nałożyć burraty i delikatnie je naciąć. Patelnie przykryć i dusić jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia i podawać ciepłą.

Komentarze

Popularne posty