Szakszuka z ziemniakami i chorizo
Szakszuka danie marokańskie na bazie pomidorów i jaj. Jest wiele odmian tego dania. Ja w swojej szakszuce użyłam oprócz podstawowych składników ziemniaki (z dnia poprzedniego) i chorizo. Polecam spróbować na śniadanie. Szakszuka mimo dodatku ziemniaków powinna być podawana z grzankami.
(na 2 porcje)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 jaja
- około 7 sztuk średniej wielkości młodych (niekoniecznie) ziemniaków
- 1 szalotka
- 100 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
- oliwa
- mały pęczek szczypioru
Kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. Dodać papryki i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać.
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić w niewielkiej ilości oliwy. Wsypać przygotowane wcześniej przyprawy i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć aż odpruje woda.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki oraz pokrojone chorizo.
Do sosu pomidorowego dodać ziemniaki i kiełbasę. Delikatnie wymieszać, dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Zrobić 4 dołki i wbić do nich jaja. Nakryć pokrywką i dusić aż do ścięcia się białka, żółtka powinny być płynne. Po zdjęciu z ognia szakszukę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Rewelacja.Ugotowałam i polecam bardzo!
OdpowiedzUsuń