Jasny chleb pszenny na zakwasie
Ciemny chleb pszenny już poznaliście ;-). Tym razem jasny. Co prawda kolorem się za bardzo nie różnią, ale mąką, z której powstają już tak. Do jasnego dodałam mąkę pszenną typ 405. Wyszedł świetny. Do tego masełko lub smalec ze skwarkami. Polecam gorąco.
(na 1 bochenek - keksówka 23/12 cm)Zaczyn:
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej typ 405
- 100 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżki soli
- 1 łyżka oleju
Około 12 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta chlebowego zrobić zaczyn. W misie robota kuchennego lub miksera umieścić 2 łyżki zakwasu, 200 g mąki pszennej typ 650 i 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić, najlepiej do zimnego piekarnika na minimum 10 godzin (najlepiej na noc).
Po upływie 10 - 12 godzin do wyrośniętego zaczynu dodać 150 g mąki typ 405, sól, olej i 100 ml ciepłej wody. Wszystko dokładnie wyrobić w robocie kuchennym, mikserze lub ręcznie (może to być uciążliwe :-), ciasto jest bardzo luźne).
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki.
Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, a w przypadku piekarnika parowego nastawić na program wyrastania (temp. 35 stopni C). Ciasto powinno wyrastać około 3 godziny.
Po tym czasie na dno zwykłego piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą i ustawić temp. 200 stopni C. Piec przez 35 minut, następnie temp. zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
W piekarniku parowym wybrać tryb pieczenia chleba lub pieczenia z dodatkiem pary, ustawić temp. na 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz