Smalec z cebulką
W sklepie mięsnym dostałam przepiękną słoninę. Dawno takiej nie widziałam. Od razu naszła mnie ochota na domowy smalec z cebulką. MD też nabrał smaki na smalczyk. Więc powstał. Pycha :-).
- 1 kg słoniny
- 2 szalotki lub zwykłe cebule
- 1 czubata łyżeczka soli
Słoninę pokroić w dowolną kostkę. Wrzucić do wysokiego rondla i topić do uzyskania pięknych złotych skwarków.
Szalotkę posiekać w drobną kostkę. Wrzucić ją do gorącego, ale wyłączonego już smalcu. Powinna w nim pięknie się zezłocić. Lepiej nie włączać ognia, cebula może się szybko spalić i nasza praca pójdzie na marne.
Do smalcu dodać sól i wymieszać. Przełożyć do glinianego naczynia lub słoika i wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz