Ciemny chleb pszenny na zakwasie
Dzisiaj pierwszy przepis na chleb na zakwasie :-). Jest to chleb pszenny ciemny, bo robiony jest w 2/3 na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850 i w 1/3 na mące pszennej typ 650.
(na 2 bochenki - foremki keksówki 23/12 cm)
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 ml przegotowanej zimnej wody
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka oleju
Około 12 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta chlebowego zrobić zaczyn. W misie robota kuchennego lub miksera umieścić 2 łyżki zakwasu, 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 i 200 ml zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić, najlepiej do zimnego piekarnika na minimum 10 godzin (najlepiej na noc).
Po upływie owych 10 - 12 godzin do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mąki, sól, olej, słonecznik i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wyrobić w robocie, mikserze lub ręcznie (może być uciążliwe :-), ciasto jest bardzo luźne).
Wyrobione cisto przełożyć do dwóch foremek - keksówek. Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy foremek.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, a w przypadku piekarnika parowego na program wyrastania (temp. 35 stopni C). Cisto powinno wyrastać przez 3 godziny.
Po tym czasie na dno zwykłego piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą i ustawić temp. 200 stopni C. Piec przez 45 minut, następnie temp. zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
W piekarniku parowym wybrać tryb pieczenia chleba lub pieczenie z dodatkiem pary, ustawić temp. na 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz