Chleb orkiszowy na zakwasie
Chleb orkiszowy na zakwasie to kolejna odsłona chlebów. Po jasnym pszennym i ciemnym pszennym przyszedł czas na orkiszowy.
Mąka orkiszowa to jedna z najzdrowszych mąk jakie istnieją. Jej wartość odżywcza jest bardzo wysoka. Ma delikatny, przyjemny smak i wszechstronne zastosowanie. Nadaje się do: pieczenia, gotowania, zagęszczania, dań słonych i słodkich. Ze względu na to, że istnieje wiele jej rodzajów, można ja z łatwością dopasować do konkretnej potrawy.
Ja do wypieku chleba użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000.
(na 2 bochenki - keksówki 23/12 cm)Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 250 ml letniej wody
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej typ 2000
- 100 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka soli
- 3 garści słonecznika (opcjonalnie)
Około 5 godzin przed przystąpieniem do wyrobienia ciasta na chleb, zrobić zaczyn. Można oczywiście zrobić go 12 godzin wcześniej - wtedy dolać zimną wodę.
W misie robota lub miksera umieścić 2 łyżki zakwasu żytniego, 200 g mąki orkiszowej i 250 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 5 godzin.
Po upływie tego czasu do zaczynu dodać 200 g mąki orkiszowej, ciepłą wodę, olej, sól, proszek do pieczenia i słonecznik. Wszystko dokładnie wyrobić w robocie lub mikserze. Ciasto jest luźne.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek.
Foremki wstawić do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika, a w przypadku piekarnika parowego nastawić na program wyrastania (temp. 35 stopni C). Ciasto powinno wyrastać minimum 2 godziny.
Po tym czasie na dno zwykłego piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą i ustawić temp. 200 stopni C. Piec przez 35 minut, a następnie temp. zmniejszyć na 180 stopni C i piec jeszcze 15 minut.
W piekarniku parowym wybrać tryb pieczenia chleba lub pieczenia z dodatkiem pary, ustawić temp. 180 stopni C i piec 50 minut.
Po upieczeniu chleby wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz