Placuszki twarogowe
Delikatne w smaku, pulchniutkie. Doskonałe placuszki. Idealne na słodkie śniadanko, podwieczorek, a nawet jarskie danie obiadowe. Polecam każdemu, kto nie ma zbyt wiele czasu, a chciałby zjeść coś oryginalnego :-).
Placuszki można podać ze śmietaną i konfiturami lub owocami. Moje podałam z konfiturą jagodową.
(dla 2 osób)- 250 g twarogu
- 3 jaja
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 - 4 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Żółtka oddzielić od białek.
Twaróg i żółtka umieścić w misce, rozgnieść widelcem. Dodać cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Dosypać 3 łyżki mąki pszennej. Ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem twarogowym. Gdyby się okazało, że ciasto jest za rzadkie dodać pozostałą mąkę.
Ciasto porcjować łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz