Konfitura z jagód (borówek)
Jagody - owoce lasu. W niektórych rejonach Polski nazywane borówkami. Przepyszne owoce. Jako dziecko uwielbiałam je zbierać. Tak wiem to trochę dziwne, ale do teraz lubię to robić :-).
Ze względu na to, że jednak jagody są ciężkie do zbierania, a ich cena jest dosyć wysoka, konfiturę robiłam pomagając sobie dodając do nich pektyny w postaci gotowca - konfiturexu. Jeszcze nigdy tak szybko nie zrobiłam konfitury ;-).
- 2 kg jagód
- 700 g cukru
- 2 opakowania konfiturexu
- 100 ml wody
Jagody opłukać, usunąć gałązki i listki. Dokładnie wymieszać z konfiturexem i zagotować. Następnie dosypać cukier i dolać wodę. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minut.
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić je i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz