Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżowego nigdy dość. Placek drożdżowy ze śliwkami już znacie. Tym razem drożdżówki. Aby za szybko nie wyschły i ciasto nie zrobiło się czerstwe dodałam do niego puree ziemniaczane. Jeśli pamiętacie pisałam już, że ziemniaki podtrzymują wilgotność ciasta. A więc do dzieła! Śliwki nadal są dostępne :-). Moje drożdżówki potraktowałam na wierzchu lukrem na śmietanie. Można użyć jednak każdego innego lukru lub cukru pudru.

(na 18 sztuk) 

  • 300 g śliwek węgierek (18 sztuk)
  • 5 łyżek cukru
  • 550 g maki pszennej
  • 1 jajo
  • 150 g puree ziemniaczanego
  • 30 g drożdży
  • 200 - 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajo
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Na dno głębokiej patelni wsypać 5 łyżek cukru i zrobić karmel. Na gotowym karmelu ułożyć połówki śliwek skórką do góry i smażyć tak długo, aż odparuje płyn. Odstawić do wystygnięcia.
Do misy robota lub miksera wlać 50 ml podgrzanego mleka, dodać 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 
Do tak przygotowanego (wyrośniętego) zaczynu dodać pozostałą mąkę, sól, cukier, jajo, puree, 150 ml mleka (50 ml pozostawić). Założyć hak go wyrabiania ciasta drożdżowego i wyrobić ciasto. Gdyby okazało się za gęste dolać pozostałe mleko. Do wyrobionego ciasta dolać roztopione i przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat posypane mąką. Krótko wyrabiać ręcznie, a następnie podzielić na 18 kęsów - każdy mniej więcej po 74 - 75 g.
Kęsy ciasta uformować w kuli. Każdą z nich lekko rozwałkować, tak aby średnica miała jakieś 8 cm, a środek dodatkowo spłaszczyć przy pomocy kieliszka lub literatki. Tak przygotowane placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach - drożdżówki urosną w trakcie pieczenia. We wgłębienia włożyć po dwie połówki skarmelizowanych śliwek. Lekko je docisnąć.


Jajko rozkłócić i posmarować nim drożdżówki, a właściwie ciasto.
Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 - 17 minut.
Przestudzone drożdżówki polukrować.


Komentarze

Popularne posty