Placek drożdżowy ze śliwkami
Kto nie lubi ciasta drożdżowego i to na dodatek ze śliwkami. Do tego z kruszonką. Osobiście uwielbiam je jeść, gdy jest jeszcze ciepłe. MD nieraz się dziwi, że popijam je maślanką. Pychotka :-).
- 0,5 kg śliwek
- 400 g + 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 40 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać. Masło roztopić.
W misie robota lub miksera umieścić trzy łyżki maki, jedną łyżkę cukru, drożdże i 100 ml ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, tak aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie do misy dodać pozostałą mąkę, cukier, mleko, sól oraz jaja. Dokładnie wyrobić ciasto hakiem do drożdżowego. W momencie, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza dodać roztopione masło i ponownie całość dobrze wyrobić. W razie potrzeby można dodać owe dwie łyżki mąki. Należy jednak pamiętać, że ciasto na placek drożdżowy powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Misę z wyrobionym ciastem nakryć czystą ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia (ja nastawiam piekarnik gór/dół na 60 stopni; tu wstawiam misę i lekko uchylam drzwiczki. Ciasto naprawdę szybko wyrasta.).
W czasie tzw. garowania ciasta przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i masło. Całość wyrobić i odstawić w chłodniejsze miejsce.
Śliwki umyć. Przeciąć wzdłuż na połówki i wyjąć pestki.
Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię silikonową szpatułką. Na tak przygotowane ciasto układać namoczone w cukrze trzcinowym połówki śliwek - skórką do dołu. Całość obficie posypać kruszonką.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz