Knedle ze śliwkami
Knedle z owocami to nie tylko deser, to także jarskie danie główne, które warto wprowadzić do swojego domowego menu. A do tego sos na bazie karmelizowanych śliwek. Nic nie przebije tego smaku.
Na blogu są już knedle, co prawda z mięsem, ale chodzi mi bardziej o rodzaj ciasta. W mięsnych ciasto było na bazie ziemniaków, a te są na bazie białego sera. Sami musicie sprawdzić, które ciasto bardziej przypadnie Wam do gustu.
- 2 szklanki mąki (około)
- 0,5 kg białego półtłustego sera
- 2 jaja
- 6 łyżek roztopionego masła
- sól
- 10 śliwek
- 2 łyżki cukru
Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Na patelni z dwóch łyżek cukru zrobić karmel i umieścić na nim śliwki. Całość chwilę smażyć. Śliwki mają zmięknąć, ale się nie rozpaść. Przestudzić.
W misce rozgnieść ser. Dodać do niego mąkę, jaja, sól, oraz roztopione masło (masło można zastąpić margaryną). Wyrobić ciasto.
Z tak przygotowanego cista formować placuszki, które napełnić połówkami skarmelizowanych śliwek, a następnie uformować kulki.
Knedle gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. Można podawać z sosem śliwkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz