Knedle z mięsem
Knedle. Na ogół kojarzą się z owocami - morele, śliwki, truskawki. Można je również nafaszerować mięsem.
Ja użyłam gotowanej golonki.
Mnie osobiście bardziej smakują od klusek śląskich z mięsnym farszem. Dodam szczerze, że najlepiej smakują na drugi dzień po podsmażeniu. Pycha.
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g gotowanej golonki lub innego mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 1 kromka czerstwego chleba
- 130 g margaryny
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Ziemniaki również zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do nich mąkę, jajo i sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta podobnie, jak z farszu uformować 30 kulek. Każdą z nich rozklepać na placuszek. Na każdy nałożyć porcję farszu. Skleić i ponownie uformować kulki.
Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Knedle gotować partiami przez około 3 minuty od wypłynięcia.
Na drugi dzień knedle można podawać po uprzednim odsmażeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz