Knedle z mięsem

Knedle. Na ogół kojarzą się z owocami - morele, śliwki, truskawki. Można je również nafaszerować mięsem. 
Ja użyłam gotowanej golonki
Mnie osobiście bardziej smakują od klusek śląskich z mięsnym farszem. Dodam szczerze, że najlepiej smakują na drugi dzień po podsmażeniu. Pycha.














(na około 30 sztuk)
Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
  • 500 g gotowanej golonki lub innego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 130 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. W trakcie mielenia dodać namoczony i odciśnięty chleb. Do mięsa dodać drobno pokrojoną i zeszkloną cebulkę (oczywiście wraz z tłuszczem). Doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Z tak przygotowanego farszu uformować 30 mniej więcej jednakowej wielkości kulek.
Ziemniaki również zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do nich mąkę, jajo i sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta podobnie, jak z farszu uformować 30 kulek. Każdą z nich rozklepać na placuszek. Na każdy nałożyć porcję farszu. Skleić i ponownie uformować kulki.
Zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Knedle gotować partiami przez około 3 minuty od wypłynięcia.
Na drugi dzień knedle można podawać po uprzednim odsmażeniu.

Komentarze

Popularne posty