Gotowana golonka
Gotowana golonka to klasyk. Można ją gotować tylko z dodatkami przypraw - tak jak w moim przypadku. Można również z dodatkiem przypraw i warzyw - marchewki, pietruszki i selera. Samo gotowanie nie przysparza większego problemu. Gotujemy, aż mięso zmięknie i to wszystko ;-).
Ja osobiście nie przepadam za gotowanym mięsem, ale MD już tak i taka goloneczka bardzo przypadła mu do gustu :-). Z dodatkiem musztardy, czy chrzanu smakuje najlepiej.
(na 4 porcje)- 4 golonki wieprzowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka lub więcej soli
Golonkę, jeśli posiada włoski (szczecinę) opalić i umieścić w garnku. Dodać przyprawy, czosnek i sól. Zalać wodą i wstawić na gaz. Gotować przez około dwie godziny lub dłużej aż do momentu gdy mięso zmięknie i będzie odchodzić od kości.
Komentarze
Prześlij komentarz