Kluski śląskie z mięsnym farszem
Najbardziej znane są takie tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Tym razem nafaszerowałam je mięsem. Osobiście nie przepadam za kluskami śląskimi. Dla mnie są one zbyt śliskie ;-). To takie moje dziwactwo :-). Te z mięsem nadal są śliskie, ale mimo wszystko smakują rewelacyjnie. Moim zdaniem najlepiej smakują ze smażoną cebulką lub ze skwarkami.
Do farszu użyłam, nóg z kurczaka. Wywar został wykorzystany do ugotowania zupy.
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 lub 2 jaja
- sól
Farsz:
- 4 ugotowane nogi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 marchewki z wywaru
- 1 pietruszka z wywaru
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka wywaru
- sól
- pieprz
Ugotować wywar na nogach z kurczaka. Odlać szklankę wywaru, a nogi odcedzić, wystudzić, mięso oddzielić od kości. Wraz z marchewkami i pietruszką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na maśle lub margarynie. Dodać ją wraz z tłuszczem do zmielonego mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać farsz. W razie gdyby okazał się za suchy podlać odstawionym wywarem. Farsz musi być delikatny i łatwy w formowaniu.
Ziemniaki najlepiej z poprzedniego obiadu - można również ugotować i przestudzić - zmielić w maszynce do mięsa. Umieścić je w misce. Wyrównać powierzchnię i naciąć na krzyż. 1/4 ziemniaków wyjąć, rozłożyć na pozostałych, a w ich miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajo (w przypadku większej ilości ziemniaków 2 jaja) i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto.
Od ciasta odrywać kęsy, formować kulki, a następnie placuszki. Na każdy placuszek nałożyć sporą ilość mięsnego farszu. Następnie ciasto skleić, tak aby całkowicie zakrywał farsz. Gotowe kluski odkładać na deskę posypaną mąką ziemniaczaną.
Gotować partiami tuż przed podaniem w osolonej wodzie. Od wypłynięcia na powierzchnię gotować przez około 5 - 8 minut. Czas gotowania zależy wielkości klusek.
Kluski gotować na małym ogniu. Dzięki temu będą lśniące i gładkie.
Komentarze
Prześlij komentarz