Kluski śląskie
Jak sama nazwa wskazuje to danie pochodzące ze Śląska, zarówno Opolskiego jak i Górnego. Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i osobno województwa śląskiego.
Nie podam dokładnego przepisu na nie, bo zgodnie ze słowami mieszkanki Śląska Opolskiego nie jest to potrzebne. Aby przygotować takie kluski potrzeba ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jaja i soli. Ot i cała lista składników. Zróbcie, a nie pożałujecie. I jeszcze jedna ważna kwestia. Każda kluska musi mieć wgłębienie. Jest ono nieodzownym znakiem rozpoznawczym klusek śląskich. W trakcie serwowania, na ogół z sosami, to wgłębienie pełni niezwykle istotną funkcję. Zatrzymuje sos :-).
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana (skrobia)
- jajo (w przypadku większej ilości ziemniaków 2 sztuki)
- sól
Ziemniaki ugotować, przestudzić, ubić tłuczkiem lub zmielić w maszynce do mięsa. Można również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Włożyć je do miski, wyrównać powierzchnię. Następnie naciąć powierzchnię ziemniaków na krzyż. 1/4 ziemniaków wyjąć i rozłożyć na pozostałych. Do powstałej dziury wsypać mąkę ziemniaczaną, tak aby zakrywała całkowicie wgłębienie. Wbić jajo i dodać sól. Wyrobić gładkie ciasto.
Od ciasta odrywać kęsy, formować kulki wielkości około 4 - 5 cm. Za pomocą palca zrobić wgłębienie. Tak przygotowane kluski odkładać na deskę wysypana mąką ziemniaczaną.
Gotować partiami tuż przed podaniem w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować przez około 5 minut. Ważne aby gotować je na małym ogniu. Inaczej będą poszarpane, a nie lśniące i gładkie.
Komentarze
Prześlij komentarz