Sos z karmelizowanych śliwek
Śliwki to owoce późnego lata. Można ja spożywać na wiele sposobów. Doskonałe są takie prosto z drzewa, ale równie smaczne i efektowne są wykonane z nich przetwory. Powidła, kompoty, ciasta z ich dodatkiem, knedle, czy sos.
Tym razem sos śliwkowy na bazie karmelizowanych śliwek. Doskonały w smaku i cudownie komponuje się z knedlami ze śliwkami.
- 15 śliwek
- 50 g cukru
- 25 ml rumu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml wody
Śliwki umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
Na patelni roztopić cukier - zrobić karmel. Na karmelu ułożyć połówki śliwek przepołowioną stroną na dół. Smażyć, aż śliwki całkowicie się rozpadną. Na tym etapie dolać wodę, rum i gałkę. wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. W miarę możliwości w trakcie smażenia usunąć skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz