Królik w warzywach

Lubię królika. MD również. Co jakiś czas zdarza mi się kupować królika i przyrządzać go na różne sposoby. Na blogu były już królik pieczony i królik w śmietanie z prawdziwkami. Tym razem będzie królik w warzywach. Nie kryję, niewiele tych warzyw, ale są to takie, które sama lubię. 

  • 1 królik (u mnie elementy)
  • 1 pęczek koperku
  • 30 młodych ziemniaczków (lub małych starszych)
  • 6 marchewek
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g zimnego masła
Elementy królika umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
Natrzeć królika dwoma łyżkami oleju. Koperek posiekać. Odłożyć jedną łyżkę, resztą posypać królika. Posolić go i doprawić pieprzem. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
Młode ziemniaki umyć i wyszorować, starsze obrać. Marchewki umyć i obrać. Pokroić ja na około 3 cm kawałki. Zarówno ziemniaki, jak i marchewki posolić, doprawić pieprzem, posypać pozostawiona łyżką koperku i skropić olejem. Wymieszać. Tak przygotowane umieścić w brytfance. 


Na warzywach ułożyć elementy królika, a na nim pokrojone masło.


Brytfankę nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 70 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut.

Komentarze

Popularne posty