Królik w warzywach
Lubię królika. MD również. Co jakiś czas zdarza mi się kupować królika i przyrządzać go na różne sposoby. Na blogu były już królik pieczony i królik w śmietanie z prawdziwkami. Tym razem będzie królik w warzywach. Nie kryję, niewiele tych warzyw, ale są to takie, które sama lubię.
- 1 królik (u mnie elementy)
- 1 pęczek koperku
- 30 młodych ziemniaczków (lub małych starszych)
- 6 marchewek
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 50 g zimnego masła
Elementy królika umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć królika dwoma łyżkami oleju. Koperek posiekać. Odłożyć jedną łyżkę, resztą posypać królika. Posolić go i doprawić pieprzem. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
Młode ziemniaki umyć i wyszorować, starsze obrać. Marchewki umyć i obrać. Pokroić ja na około 3 cm kawałki. Zarówno ziemniaki, jak i marchewki posolić, doprawić pieprzem, posypać pozostawiona łyżką koperku i skropić olejem. Wymieszać. Tak przygotowane umieścić w brytfance.
Na warzywach ułożyć elementy królika, a na nim pokrojone masło.
Brytfankę nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 70 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz