Królik pieczony
Kolejna wersja królika. W moim menu plasuje się zaraz po mięsie drobiowym - kurczaku.
Tym razem w wersji pieczonej. Podany z zapiekanką ziemniaczaną, surówką z sałaty lodowej i marchewką z groszkiem. Niebo w gębie :-).
Królik jest marynowany w przyprawach i cebuli. Należy pamiętać, aby do marynaty nie dodawać tłuszczu - oleju. Zatyka on pory i marynata ciężej dociera w głąb mięsa.
Królik jest marynowany w przyprawach i cebuli. Należy pamiętać, aby do marynaty nie dodawać tłuszczu - oleju. Zatyka on pory i marynata ciężej dociera w głąb mięsa.
(na 4 porcje)
- 1 królik
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku (małe lub średnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 50 g masła (zimnego)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić na dowolne kawałki.
Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć nimi królika, a następnie wymieszać go z cebulą i czosnkiem. Pozostawić w misce na 2 - 3 godzin, aby się dobrze zamarynował.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Przełożyć do niego królika wraz z całą marynatą. Na wierzch nałożyć pokrojone w plastry schłodzone masło.
Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 90 - 120 minut. Po tym czasie temperaturę podnieść do 200 stopni C, odkryć królika i piec jeszcze 15 minut, aby się zrumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz