Królik w śmietanie z prawdziwkami
Mięso z królika to najbardziej dietetyczny składnik dań mięsnych. Polecane osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, dzieciom i osobom starszym. Oczywiście w tym daniu nie ma mowy o diecie :-), sama śmietana jest jej zaprzeczeniem, a dodatek grzybów też nie poprawi strawności dania.
Tworząc to danie nie myślałam o diecie, a o smaku. Wyszło super. Królik miękki, a prawdziwki podbiły smak całego dania.
Jeśli nie macie prawdziwków można w daniu zastosować suszone podgrzybki.
- 1 tuszka z królika
- 300 ml śmietany 18%
- 250 ml śmietanki 18%
- 30 g suszonych prawdziwków
- 20 g mrożonych prawdziwków (można pominąć)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki rozmaryny
- 5 szalotek
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- pieprz mielony
- pęczek koperku
- około 2 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
Rozmaryn, pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu.
Szalotki pokroić w piórka.
Grzyby suszone zalać 300 ml gorącej wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Odstawić do napęcznienia.
Królika, jeżeli nie jest w elementach to podzielić na 5 części (tylne nogi, tzw. comber i przednie nóżki). Natrzeć wcześniej przygotowanymi przyprawami. Zrumienić na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Podsmażonego królika umieścić w brytfannie.
Na patelnię wsypać szalotkę wraz z mrożonymi prawdziwkami. Zrumienić. Wlać wino, suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz śmietankę (to ta słodka nie ukwaszona :-)). Chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać królika i wstawić go na około 1,5 godziny do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Należy pamiętać, że im większy królik, tym dłużej musi przebywać w piekarniku.
Gotowego królika wyjąć z brytfanny, a naczynie wstawić na ogień. W słoiku lub kubku rozrobić mąkę z niewielką ilością wody. Wlać do sosu i chwilę gotować.
Koperek posiekać i dorzucić do sosu. Wymieszać. Dolać śmietanę (tą kwaśną) i ponownie wymieszać. Włożyć ponownie królika.
sos wyglada obłędnie, mniam...
OdpowiedzUsuń