Kokosanki z marmoladą na kruchym ciasteczku
Kokosanek nigdy dość. Oczywiście jeśli ktoś lubi kokosa. Tym razem kokosanki osadziłam na kruchym ciasteczku i okrasiłam je kleksem z marmolady. Pyszne ciasteczka. Nie chcę się chwalić, ale podarowałam kilkanaście sztuk znajomej i jej mąż oraz dzieci wysłały ją do sklepu aby kupiła więcej. Cytuję: "jedź i kup, bo są naprawdę pyszne". Urosłam :-).
Trochę obawiałam się takich kokosanek. Nawet ciasto wyszło bardziej suche, ale to dlatego, że na poniższą proporcję mąki dałam tylko 2 żółtka. Jednak po upieczeniu ciasteczka pięknie się trzymały.
Ciasto:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa kokosowa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 4 białka
- 150 g cukru
- 70 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- kilka łyżek marmolady
Masło wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki. Musi mieć temperaturę pokojową. Tak przygotowane umieścić w misie robota kuchennego lub miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Następnie wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i dalej miksować.
Do maślanej masy wsypać sól i partiami przesiane mąki. Dokładnie miksować.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je, uformować w okrąg i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na specjalnej macie silikonowej. Ciasteczka wstawić na 6 minut (nie więcej) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
Po upieczeniu ciasteczek zrobić masę kokosową.
Masło roztopić - najlepiej w mikrofali - i zalać nim wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
W misie robota lub miksera umieścić białka ze szczyptą soli. Ubić ja na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Nie przerywać ubijania. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Następnie pianę partiami mieszać z kokosem - najlepiej zacząć od 2 łyżek piany. Mieszać bardzo dokładnie.
Tak przygotowaną masę wykładać za pomocą łyżki na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasteczka. Na wierzchu każdej kokosanki umieścić mały kleks marmolady.
Kokosanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz