Sos botwinkowy
Botwinka, czyli młode buraczki z liśćmi, to doskonałe warzywo nie tylko do zupy, czy chłodnika. Można z niej zrobić surówkę albo doskonały sos. Taki sos cudownie komponuje się z różnego rodzaju mięsem, zarówno smażonym, pieczonym, duszonym, jak i grillowanym. Nie ociągajcie się - spróbujcie sami, a nie pożałujecie.
Inspirację znalazłam ma stronie https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-botwinkowy. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam :-).
- 2 pęczki botwinki
- 25 g masła
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 łyżka oleju
- 400 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koperku
Botwinkę dobrze umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę, łodyżki w kawałki około 1 cm, a listki w paski.
Dymkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone buraczki i masło. Smażyć przez chwilę i wlać wodę. Gotować przez około 5 minut. Dodać posiekane łodyżki i ponownie gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać liście. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 3 minuty. Wlać 300 ml śmietanki, a do reszty dodać mąki oraz 50 ml wody i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu. Zagotować. Dodać sok z cytryny i ponownie zagotować. Dosypać koperek. Wymieszać - tym razem już nie gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz