Chłodnik litewski

Letnia zupka. Najlepsza na upały. Już jeden chłodnik - ogórkowy jest zamieszczony na blogu. Ten jest bardziej czasochłonny, ale też i bardziej syty. Polecam spróbować i delektować się nie tylko nim, ale również latem, odpoczynkiem i słoneczkiem :-).

Chłodnik litewski najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

(na 4 porcje)

  • 1 pęczek botwinki lub 2 średnie buraczki
  • 1 pęczek rzodkiewki (około 10 do 14 sztuk)
  • 6 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml maślanki
  • 500 ml kefiru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 4 jaja
Od botwinki odciąć liście, chyba, że ktoś chce zostawić :-). Buraczki i łodyżki dokładnie umyć. Buraczki obrać i wraz z łodyżkami pokroić w kosteczką. Zalać szklanką wody, dodać po 0,5 łyżeczki soli i cukru oraz 2 łyżki soku z cytryny. Ugotować al dente, a następnie wystudzić. Przelać do wysokiej miski lub wazy.
Ogórki i rzodkiewkę umyć. Ogórki obrać - jeśli znacie pochodzenie można pozostawić skórkę i wraz z rzodkiewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, lekko przemieszać i gdy puszczą wodę delikatnie odcisnąć. Przełożyć do buraczków. Posiekać koperek i szczypiorek i umieścić w misce z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do warzyw wlać jogurt, maślankę i kefir. Wszystko ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki, na minimum 30 minut do przegryzienia. W tym czasie ugotować na twardo jaja, obrać i pokroić w ćwiartki.

Komentarze

Popularne posty