Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy - u mnie wersja do picia, chociaż ogórki trzeba pogryźć :-). Można podać go również w talerzu lub miseczce :-). Taki chłodnik robię na maślance. Osobiście lubię kiedy nie jest mocno zimny. Mam wrażenie, że wtedy ma najlepszy zapach i smak.
Zachęcam do spróbowania.
- 1 l maślanki
- 4 ogórki gruntowe (średniej wielkości)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę, taką około 2 - 3 mm :-). No cóż trzeba się trochę postarać. Pokrojone ogórki umieścić w wysokim naczyniu i posolić. Odstawić na kilka minut, aby puściły sok. W tym czasie posiekać koperek. Wrzucić go do ogórków. Zalać maślanką i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Komentarze
Prześlij komentarz