Botwinka

Czas na zupę botwinkę. Chodziła za mną od jakiegoś czasu. Myślałam aby składniki kupić  w warzywniaku, ale doczekałam się działkowych z ogródka mamy. 
Zupa wyszła smaczna. Polecam gotować na wywarze z mięsa wieprzowego.


Wywar:
  • 600 g żeberek
  • 2 l wody
  • 4 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 pora
  • 1 łyżeczka soli
Zupa:
  • około 2 l wywaru
  • 8 młodych ziemniaków
  • duży pęczek botwinki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • około 4 łyżki octu 10 % lub sok z cytryny  
  • sól
  • pieprz
Ugotować wywar. Powinno być go około 2 litry. W czasie gotowania podlewać wodą. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie przecedzić. 
Do gotowego wywaru wrzucić obrane i pokrojone w półkrążki ziemniaki. Gotować. W tym czasie oczyścić botwinkę. Odciąć liście. Obrać buraczki, pokroić je w talarki lub półtalarki. Łodyżki pokroić w centymetrowe kawałki, a liście w paski. Kiedy ziemniaki zmiękną dodać buraczki. Gotować, aż będą miękkie. Dodać łodyżki, a po 3 minutach liście. 
Pokroić w plasterki marchew z wywaru i dorzucić do zupy. Na tym etapie doprawić do smaku solą i pieprzem - po dodaniu octu ciężko będzie określić ile potrzeba soli. Po doprawieniu dodać ocet, około 4 do 5 łyżek. Zależy od tego jak kwaśna ma być zupa i Waszych upodobań. Zagotować. Dodać posiekany koperek.
Do słoika wlać śmietany i niewielką ilość zupy. Zakręcić i dokładnie wymieszać. Wlać do zupy. Nie gotować.

Komentarze

Popularne posty