Botwinka
Czas na zupę botwinkę. Chodziła za mną od jakiegoś czasu. Myślałam aby składniki kupić w warzywniaku, ale doczekałam się działkowych z ogródka mamy.
Zupa wyszła smaczna. Polecam gotować na wywarze z mięsa wieprzowego.
Wywar:
- 600 g żeberek
- 2 l wody
- 4 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 pora
- 1 łyżeczka soli
Zupa:
- około 2 l wywaru
- 8 młodych ziemniaków
- duży pęczek botwinki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki śmietany 18%
- około 4 łyżki octu 10 % lub sok z cytryny
- sól
- pieprz
Ugotować wywar. Powinno być go około 2 litry. W czasie gotowania podlewać wodą. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie przecedzić.
Do gotowego wywaru wrzucić obrane i pokrojone w półkrążki ziemniaki. Gotować. W tym czasie oczyścić botwinkę. Odciąć liście. Obrać buraczki, pokroić je w talarki lub półtalarki. Łodyżki pokroić w centymetrowe kawałki, a liście w paski. Kiedy ziemniaki zmiękną dodać buraczki. Gotować, aż będą miękkie. Dodać łodyżki, a po 3 minutach liście.
Pokroić w plasterki marchew z wywaru i dorzucić do zupy. Na tym etapie doprawić do smaku solą i pieprzem - po dodaniu octu ciężko będzie określić ile potrzeba soli. Po doprawieniu dodać ocet, około 4 do 5 łyżek. Zależy od tego jak kwaśna ma być zupa i Waszych upodobań. Zagotować. Dodać posiekany koperek.
Do słoika wlać śmietany i niewielką ilość zupy. Zakręcić i dokładnie wymieszać. Wlać do zupy. Nie gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz