Sernik truskawkowy
Serników nigdy dosyć. Tym razem truskawkowy. I kolejny już raz sernik pieczony w kąpieli wodnej. Był już sernik puszysty i sernik z borówkami, to może być truskawkowy :-). Robiłam go z dużej porcji, bo i miał kto zjeść, a i blachę mam sporych rozmiarów.
Polecam spróbować każdemu, kto lubi serniki i truskawki.
- 1 kg sera twarogowego
- 0,5 kg serka mascarpone
- 400 g śmietany 18%
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 kg truskawek (na upartego można dać 1,5 kg)
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g herbatników maślanych
- 3 kopiaste łyżki nutelli
Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera (można użyć woreczka i wałka, ale po co się przemęczać?). Przesypać do miski i dodać nutellę. Dokładnie wymieszać - szczerze mówiąc, najlepiej ręką. Następnie przesypać masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wyrównać powierzchnię i odstawić.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i ponownie wykorzystując blender zmiksować je na gładki mus.
W misie robota kuchennego lub miksera ubić jaja z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki wraz z musem z truskawek i dobrze wyrobić masę serową. Następnie masę przelać do wcześniej przygotowanej blaszki. Blaszkę z ciastem wstawić do większej wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec przez 90 minut. Po tym czasie sernik będzie gotowy. Wystudzić w piekarniku, a następnie umieścić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz