Sernik puszysty z borówkami amerykańskimi
Puszysty sernik już był. Tym razem na jego podbudowie zrobiłam sernik z borówkami amerykańskimi. Dodatkowo zmieniłam spód z ciemnego na jasny.
Sernik rewelacja.
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jaj
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 350 g borówek amerykańskich
- 100 g masła
- około 200 g herbatników maślanych
Masło roztopić. Herbatniki rozkruszyć przy pomocy woreczka i wałka :-). Do rozdrobnionych herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Mieszanina ma mieć konsystencję mokrego piasku.
Tak przygotowane herbatniki wysypać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W jednej misce umieścić ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz budyń. Wszystko krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.
W drugiej misce ubić na sztywno kremówkę.
W trzeciej ubić na sztywno pianę z białek dodając do nich szczyptę soli.
Za pomocą szpatułki silikonowej delikatnie wymieszać ser ze śmietaną i pianą z białek. Dodać około 300 g borówek i ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być. Wylać je na spód z herbatników. Wyrównać wierzch i posypać go resztą borówek.
Blaszkę z ciastem wstawić do większej wypełnionej wodą. Całość umieścić w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. Piec w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny. Po tym czasie sernik będzie gotowy. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz