Puszysty sernik
Najbardziej puszysty sernik jaki jadłam. Przepis dostałam w piątek od koleżanki, a Ona od swojej znajomej. Dziękuję Znajomej :-).
Już w piątek piekłam, a już w niedzielę nie było co jeść. Poszedł z prędkością światła. MD zachwycony. Mama stwierdziła, że piekę go na Wielkanoc. Nie będę się sprzeciwiać. Pracy nie ma zbyt dużo, jedynie sporo naczyń do mycia :-).
Swoją puszystość sernik zawdzięcza ubitej na sztywno pianie z białek, ubitej kremówce i przede wszystkim pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki tej ostatniej jest również bardziej wilgotny.
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jaj
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l śmietanki 30%
- 1 - 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g masła
- około 400 g kakaowych herbatników
Masło roztopić. Herbatniki rozkruszyć przy pomocy woreczka i wałka :-) lub za pomocą blendera (nie polecam - biedak wysiada). Do rozdrobnionych herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Mieszanina ma mieć konsystencję mokrego piasku.
Tak przygotowane herbatniki wysypać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W jednej misce umieścić ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz budyń. Wszystko krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.
W drugiej misce ubić na sztywno kremówkę.
W trzeciej ubić na sztywno pianę z białek dodając do nich szczyptę soli.
Za pomocą szpatułki silikonowej delikatnie wymieszać ser ze śmietaną i pianą z białek. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być. Wylać je na spód z herbatników. Wyrównać wierzch.
Blaszkę z ciastem wstawić do większej wypełnionej wodą. Całość umieścić w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. Piec w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny. Po tym czasie sernik będzie gotowy. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz