Babka orzechowo - kakaowa

Przepisów na babki jest całe mnóstwo. Drożdżowe, piaskowe, na oleju, na maśle pieczone i przygotowywane w kąpieli wodnej. Ta babka będzie właśnie pieczona w piekarniku, ale z zastosowaniem kąpieli wodnej. Już jeden przepis na pieczenie w kąpieli wodnej na blogu się pojawił - jest to puszysty sernik. Takie pieczenie powoduje, że ciasto jest bardziej puszyste i wilgotne.

Do ciasta na babkę oprócz mąki dodałam zmielone orzechy włoskie. Wyszła bardzo dobra :-).

  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej z migdałami
  • 50 g czekolady gorzkiej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło umieścić w misie robota kuchennego. Dodać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć na puszystą masę. 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka po jednym dodawać do masy cukrowej i miksować do połączenia składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. 
Mąki pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i połączyć z orzechami włoskimi. Następnie dodawać taką mieszankę partiami do masy jajowej. Ciasto zacznie gęstnieć, dlatego należy dodać mleko i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i do jednej dodać kakao - wymieszać.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę wykładać na przemian ciasto białe i ciemne. Następnie formę szczelnie nakryć folią aluminiową i wstawić do większej wypełnionej wodą. Woda ma sięgać do wysokości 3/4 foremki z ciastem. Obie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 90 minut.
Babkę wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotować polewę: 5 łyżek śmietanki zagotować. Zdjąć z ognia i dodać do niej połamane czekolady. Odstawić na dwie minuty, a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą oblać wystudzoną babkę.

Komentarze

Popularne posty