Domowy ser z żurawiną i boczkiem

Brak pomysłu na przystawkę lub zakąskę? Otóż jest na to sposób. Istotne jest jednak zrobienie wcześniej domowego sera. Można go zrobić z czarnuszką, jak w moim wcześniejszym przepisie lub pominąć ten smakowy dodatek. Ja robiłam ser tym razem bez czarnuszki i taki użyłam do tego dania. Oczywiście żurawina też była własnej roboty :-). 

Podaję przepis na 8 kęsków, ale zawsze można zrobić więcej :-).

Ser pokroić w prostopadłościany o wymiarach 5 cm/ 1 cm/ 2 cm. Plastry boczku można przeciąć wzdłuż, lepiej owija się nimi ser.
Na przygotowane kawałki sera nałożyć po płaskiej łyżeczce żurawiny. Następnie dokładnie zawinąć w plastry boczku. 


Tak przygotowane przekąski zezłocić na rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło.


Doskonałe do piwka ;-).

Komentarze

Popularne posty