Domowy ser z żurawiną i boczkiem
Brak pomysłu na przystawkę lub zakąskę? Otóż jest na to sposób. Istotne jest jednak zrobienie wcześniej domowego sera. Można go zrobić z czarnuszką, jak w moim wcześniejszym przepisie lub pominąć ten smakowy dodatek. Ja robiłam ser tym razem bez czarnuszki i taki użyłam do tego dania. Oczywiście żurawina też była własnej roboty :-).
Podaję przepis na 8 kęsków, ale zawsze można zrobić więcej :-).
- 8 plastrów wędzonego, parzonego boczku
- 8 płaskich łyżeczek żurawiny
- domowy ser
Ser pokroić w prostopadłościany o wymiarach 5 cm/ 1 cm/ 2 cm. Plastry boczku można przeciąć wzdłuż, lepiej owija się nimi ser.
Na przygotowane kawałki sera nałożyć po płaskiej łyżeczce żurawiny. Następnie dokładnie zawinąć w plastry boczku.
Tak przygotowane przekąski zezłocić na rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło.
Doskonałe do piwka ;-).
Komentarze
Prześlij komentarz