Roladki z kurczaka z grzybami leśnymi i złotym serem pleśniowym

Sezon grzybowy w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Tym razem połączenie mięsa drobiowego z grzybami leśnymi i złotym serem pleśniowym. Roladki, aby nie były przesuszone owinęłam plastrami wędzonego boczku.

Niebo w gębie to mało powiedziane. Zaryzykujcie, a nie pożałujecie :-).

Moje roladki podałam z ziemniakami gratin i zasmażaną czerwoną kapustą.

(na 2 porcje)

  • 2 filety z kurczaka, bez polędwiczek
  • 100 g świeżych zblanszowanych podgrzybków
  • 50 g złotego sera pleśniowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała lub 0,5 średniej szalotki (inna cebula też może być)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 8 plastrów boczku wędzonego 
  • sól
  • pieprz
W rondelku rozgrzać jedną łyżeczkę masła klarowanego, wsypać pokrojone i zblanszowane grzyby i smażyć do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Zestawić z ognia. Dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszony ser pleśniowy. Wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Grzybowy farsz musi być wyraźny w smaku. Przestudzić.
Filety z kurczaka oczyścić - odciąć polędwiczki (można je wykorzystać do czegoś innego). Dokładnie rozbić tłuczkiem, tak aby nie narobić dziur :-). Rozbite mięso posolić i doprawić pieprzem. Na każdy kotlet wyłożyć sporo farszu grzybowego. Zwinąć roladki, a następnie każdą owinąć w boczek.
Tak przygotowane roladki owinąć w folię aluminiową, nakłuć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
Jeszcze gorące roladki odwinąć z folii, pozostawić na kilka minut, a następnie usmażyć na łyżeczce masła klarowanego na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty