Czerwona kapusta
Nie przepadam za czerwoną kapustą, a tym bardziej zasmażaną. Ale właśnie ona jest idealnym dodatkiem do wielu dań z kaczki, czy królika.
Powiem szczerze. Smakowała mi. Dziwne :-).
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 3 szalotki ;-)
- 1 średnie jabłko
- sok z 1/2 cytryny lub ocet
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki klarowanego masła do smażenia
Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku i zalać gorącą wodą. Lekko posolić. Ugotować al dente - dojdzie w trakcie podsmażania. Odcedzić.
Szalotki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę i chwilę smażyć.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać sok z cytryny (lepiej mniej i w razie potrzeby dolewać) i cukier do smaku. Wymieszać. Jeszcze krótko podsmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz