Czerwona kapusta

Nie przepadam za czerwoną kapustą, a tym bardziej zasmażaną. Ale właśnie ona jest idealnym dodatkiem do wielu dań z kaczki, czy królika.
Powiem szczerze. Smakowała mi. Dziwne :-).

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 3 szalotki ;-)
  • 1 średnie jabłko
  • sok z 1/2 cytryny lub ocet
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki klarowanego masła do smażenia 
Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku i zalać gorącą wodą. Lekko posolić. Ugotować al dente - dojdzie w trakcie podsmażania. Odcedzić.
Szalotki pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę i chwilę smażyć. 
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać sok z cytryny (lepiej mniej i w razie potrzeby dolewać) i cukier do smaku. Wymieszać. Jeszcze krótko podsmażyć.

Komentarze

Popularne posty