Ziemniaki gratin
Ziemniaki gratin, to nic innego, jak zapiekanka ziemniaczana. Danie wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest banalnie proste do przygotowania. Potrzebne są tylko ziemniaki, śmietanka 30% i intensywny w smaku żółty ser. Polecam spróbować.
Taką zapiekankę można jeść, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z ryb, drobiu, czy innych mięs.
(naczynie żaroodporne 25/25 cm)- 1,5 kg ziemniaków
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g żółtego sera - u mnie Jantar
- 1 łyżeczka masła czosnkowego lub łyżeczka masła i ząbek czosnku
- sól
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to w malakserze z odpowiednią tarczą lub na mandolinie. W tym drugim przypadku trzeba bardzo uważać na palce ;-), wiem co mówię :-). Pokrojonych plastrów nie płukać!
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, na tzw. wiórki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem czosnkowym lub natrzeć ząbkiem czosnku i dopiero wysmarować zwykłym masłem.
Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków, tak aby nachodziły na siebie na około 1 cm. Posolić i ułożyć kolejną i następną warstwę. Robić to do wyczerpania plastrów ziemniaczanych.
Ułożone ziemniaki zalać śmietanką, przykryć pokrywką i wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra - dół bez termoobiegu). Po godzinie pieczenia ostrożnie zdjąć pokrywkę, zapiekankę posypać startym serem i już bez przykrycia zapiekać przez kolejne 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz