Szarlotka z masą śmietanową i słonym sosem karmelowym
Kolejna odsłona szarlotki. Pierwsza to szarlotka po królewsku. Ta jest inną jej odmianą. Bardziej pracochłonna, ale niesłychanie pyszna. Prezentuje się bardziej, jak tort niż inne ciasto. Polecam wypróbować :-).
Przepis na podobną szarlotkę podpatrzyłam w miesięczniku "moje Gotowanie" z października br. Jednak nie mogłam się oprzeć, aby trochę tamten przepis podrasować po swojemu ;-).
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 150 ml wody
- sok z 1 cytryny
- 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym lub cytrynowe
Masa śmietanowo - czekoladowa:
- 2 białe czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietan - fiksu
Karmelizowane jabłka:
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Sos karmelowy z tego przepisu
Przygotowywanie szarlotki najlepiej rozpocząć od zrobienia sosu karmelowego. Musi przestygnąć. Kolejną czynnością jest upieczenie biszkoptu. Białko oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli w robocie kuchennym lub za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dosypywać po łyżce cukier. Po dokładnym wymieszaniu cukru po jednym dodawać żółtka. Wyłączyć robota lub mikser i już ręcznie za pomocą szpatułki delikatnie do masy jajecznej wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do foremki o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem i jeśli będzie suchy wyjąc biszkopt i spuścić go z około 60 cm na blat. Pozostawić do wystudzenia.
1,5 kg jabłek obrać, pokroić w około 1,5 cm kostkę i umieścić w rondlu. Zalać 150 ml wody i sokiem z cytryny. Dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i zasypać dwoma galaretkami. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry spodem i przekroić na pół. Następnie ponownie umieścić jedną połowę w foremce do pieczenia lub tzw. specjalnym relingu, posypać połową opakowania śmietan - fiksu, reszty nie wyrzucać, będzie potrzebna. Na spód wyłożyć przestudzoną masę jabłkową i wstawić do lodówki. Nie nakładać drugiej części biszkoptu :-).
W czasie kiedy biszkopt z jabłkami czeka w lodówce zrobić masę. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie białe czekolady, przestudzić. Do misy robota lub miksera wlać śmietankę 30%, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Następnie wolno wlewać wystudzoną czekoladę. Na sam koniec dosypać resztę śmietan - fiksu. Od tak przygotowanej masy odłożyć 2 łyżki, a resztę wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować pozostawioną masę. Całość wstawić do lodówki.
Przygotować karmelizowane jabłka. Jabłka umyć. Nie obierać tylko przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni zrobić karmel z 3 łyżek cukru i 2 łyżek wody. Wrzucić jabłka i karmelizować, aż zmiękną. Zdjąć z patelni, przestudzić.
Z lodówki wyjąć szarlotkę. Wierzch udekorować skarmelizowanymi jabłkami i całość delikatnie polać wystudzonym słonym sosem karmelowym.
Komentarze
Prześlij komentarz