Słony sos karmelowy
Kolejny przepis na sos, ale tym razem słodki :-). Sos karmelowy. Doskonały do lodów, ciast, gofrów itp. Jak sama nazwa wskazuje - słony, a więc trochę niezwykły w smaku. Polecam spróbować :-). Sos jest lekko płynny po wystudzeniu.
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 50 ml wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Cukier wsypać do rondelka. Rozprowadzić po dnie i nie mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Ostrożnie wlać wodę i energicznie mieszać, do czasu rozpuszczenia się cukru. Gotować przez minutę od rozpuszczenia cukru. Następnie wlać śmietankę i gotować cztery do pięciu minut ciągle mieszając. Zestawić z ognia. Dodać masło i sól i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz