Słony sos karmelowy

Kolejny przepis na sos, ale tym razem słodki :-). Sos karmelowy. Doskonały do lodów, ciast, gofrów itp. Jak sama nazwa wskazuje  - słony, a więc trochę niezwykły w smaku. Polecam spróbować :-). Sos jest lekko płynny po wystudzeniu.

  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Cukier wsypać do rondelka. Rozprowadzić po dnie i nie mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Ostrożnie wlać wodę i energicznie mieszać, do czasu rozpuszczenia się cukru. Gotować przez minutę od rozpuszczenia cukru. Następnie wlać śmietankę i gotować cztery do pięciu minut ciągle mieszając. Zestawić z ognia. Dodać masło i sól i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić.

Komentarze

Popularne posty