Szarlotka po królewsku
Szarlotka inna niż wszystkie ;-).
Prażone jabłka z galaretką agrestową na spodzie biszkoptowym z bitą śmietaną.
Ja, aby usztywnić bitą śmietanę i zachować ją przed opadaniem dodałam serek mascarpone.
Biszkopt (blaszka 23 cm średnicy):
- 3 jaja
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Prażone jabłka:
- 1,5 kg kwaskowych i twardych jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- sok z 0,5 małej cytryny
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan - fixy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po upieczeniu biszkopt zrzucić z wysokości 60 cm na blat.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać cukier, podlać wodą i prażyć do całkowitego odparowania wody. Dodać sok z cytryny i galaretki agrestowe. Galaretek nie rozpuszczać wcześniej w wodzie. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
W robocie kuchennym lub mikserze ubić kremówkę wraz z mascarpone. Gdy masa zgęstnieje dodać cukier puder i 2 śmietan - fixy. Wymieszać.
Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier, a następnie obtoczyć ringiem do dekoracji lub usztywnionym papierem do pieczenia. Biszkopt posypać trzecim śmietan - fixem - uchroni on ciasto przed niepożądanym nasiąknięciem (z jabłek).
Na tak przygotowany blat wyłożyć przestudzone jabłka. Wyrównać powierzchnię, a następnie przy pomocy woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką lub szprycy, nałożyć dekoracyjnie masę śmietanową.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać cukier, podlać wodą i prażyć do całkowitego odparowania wody. Dodać sok z cytryny i galaretki agrestowe. Galaretek nie rozpuszczać wcześniej w wodzie. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
W robocie kuchennym lub mikserze ubić kremówkę wraz z mascarpone. Gdy masa zgęstnieje dodać cukier puder i 2 śmietan - fixy. Wymieszać.
Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier, a następnie obtoczyć ringiem do dekoracji lub usztywnionym papierem do pieczenia. Biszkopt posypać trzecim śmietan - fixem - uchroni on ciasto przed niepożądanym nasiąknięciem (z jabłek).
Na tak przygotowany blat wyłożyć przestudzone jabłka. Wyrównać powierzchnię, a następnie przy pomocy woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką lub szprycy, nałożyć dekoracyjnie masę śmietanową.
Komentarze
Prześlij komentarz