Szarlotka po królewsku

Szarlotka inna niż wszystkie ;-). 
Prażone jabłka z galaretką agrestową na spodzie biszkoptowym z bitą śmietaną. 
Ja, aby usztywnić bitą śmietanę i zachować ją przed opadaniem dodałam serek mascarpone.

Biszkopt (blaszka 23 cm średnicy):
  • 3 jaja
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Prażone jabłka:
  • 1,5 kg kwaskowych i twardych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 0,5 małej cytryny
Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan - fixy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po upieczeniu biszkopt zrzucić z wysokości 60 cm na blat.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać cukier, podlać wodą i prażyć do całkowitego odparowania wody. Dodać sok z cytryny i galaretki agrestowe. Galaretek nie rozpuszczać wcześniej w wodzie. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.

W robocie kuchennym lub mikserze ubić kremówkę wraz z mascarpone. Gdy masa zgęstnieje dodać cukier puder i 2 śmietan - fixy. Wymieszać.

Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier, a następnie obtoczyć ringiem do dekoracji lub usztywnionym papierem do pieczenia. Biszkopt posypać trzecim śmietan - fixem - uchroni on ciasto przed niepożądanym nasiąknięciem (z jabłek).
Na tak przygotowany blat wyłożyć przestudzone jabłka. Wyrównać powierzchnię, a następnie przy pomocy woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką lub szprycy, nałożyć dekoracyjnie masę śmietanową. 

Komentarze

Popularne posty