Futo - maki z opalanym łososiem
Jak już wiecie uwielbiamy z MD sushi. Dziś przedstawię futo - maki z opalanym łososiem. Futo -maki to rodzaj sushi charakteryzujący się tym, że ryż wraz z dodatkami jest owinięty arkuszem wodorostów nori.
Łosoś w sushi jest surowy i tylko z czterech stron opalony palnikiem cukierniczym.
(na 3 rolki)- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 szklanka wody
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka octy ryżowego
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- serek typu philadelphia
- 1/2 awokado
- 250 - 300 g łososia
- 3 paski marynowanej rzodkwi
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 płaty nori
Ryż do sushi przygotować zgodnie z tym przepisem.
Gdy ryż będzie stygł przygotować dodatki.
Awokado obrać i pokroić w paski. Pół papryki również pokroić w paski. Rzodkiew odsączyć z zalewy.
Z łososia usunąć skórę i pokroić go w prostopadłościany o krótszym boku 2/2 cm. Następnie z każdej strony opalić go przy pomocy palnika cukierniczego.
Na bambusową matę ułożyć nori. Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie rękami rozłożyć na płacie nori ryż, pozostawiając przy końcu około 1 cm wolnego. Ryż wzdłuż dłuższej krawędzi posmarować dwoma łyżeczkami serka typu philadelphia. Następnie rozłożyć pozostałe składniki i przy pomocy maty zwijać rolki.
Każdą rolkę pociąć bardzo ostrym i zwilżonym w zimnej wodzie nożem na 10 - 12 kawałków. Nóż należy zwilżać po każdym kawałku.
Komentarze
Prześlij komentarz