Futo - maki z wędzonym łososiem
W najbliższym czasie podam kilka przykładów sushi, które robiliśmy z MD w domu. Tym razem będą to futo - maki z wędzonym łososiem, awokado, ogórkiem i innymi dodatkami.
Aby przyrządzić sushi trzeba dobrze przygotować ryż. Ważne jest też wcześniejsze przygotowanie składników. Sushi bowiem najlepiej smakują, gdy ryż jest dopiero, co ostudzony i tuż po przygotowaniu.
Doskonałymi dodatkami do serwowania każdego rodzaju sushi są wasabi, sos sojowy i marynowany imbir, którym przegryza się poszczególne kęsy. Oczyszcza on kubki smakowe.
(na 5 rolek)
Ryż do sushi:
- 1,5 szklanki ryżu do sushi
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Zalewa do ryżu:
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- serek typu philadelphia
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 0,5 awokado
- 0,5 ogórka
- kilka liści sałaty
- 5 pasków marynowanej rzodkwi
- 5 płatków nori
Ryż do sushi opłukać kilkakrotnie pod zimną bieżącą wodą. Należy robić to tak długa, aż woda będzie klarowna. Następnie zalać ryż zimną wodą i pozostawić na 30 do 60 minut do napęcznienia. Po tym czasie odcedzić wodę. Ryż umieścić w garnku, zalać 1,5 szklani zimnej wody i posolić. Wymieszać. Zagotować. Zmniejszyć do minimum ogień i już nie mieszając gotować przez około 12 minut. Wyłączyć ogień i odstawić na 10 minut.
W trakcie tych 10 minut przygotować zaprawę octową, którą następnie należy zalać ryż i dokładnie wymieszać. Ryż odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować dodatki.
Awokado pokroić na paski. Ogórka można obrać, ale nie jest to konieczne, wydrążyć pestki i pokroić w słupki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Na bambusową matę ułożyć nori. Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie rękami rozłożyć na płacie nori ryż, pozostawiając przy końcu około 1 cm wolnego. Na ryż nałożyć wszystkie składniki, a następnie przy pomocy maty zwijać rolki. Każdą rolkę pociąć bardzo ostrym i zwilżonym w zimnej wodzie nożem na 10 do 12 kawałków. Nóż należy zwilżać po każdym kawałku.
Komentarze
Prześlij komentarz