Chleb z garnka żeliwnego
Ponownie wracam do chleba. Ponownie też chleb na drożdżach, ale tym razem z mąką orkiszową, a i najważniejsze - pieczony w garnku żeliwnym. Do dzieła Kochani. Nic nie zastąpi domowego chleba.
(na 1 bochenek)- 200 g mąki orkiszowej typ 500
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 5 g suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 łyżeczki soli
Zaczynamy od zaczynu.
Do misy robota kuchennego lub miksera wsypać 3 łyżki (ze 150 g) mąki pszennej, cukier, suche drożdże i wlać 50 do 75 ml letniej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie do misy wsypać pozostałe mąki i sól. Dolać pozostałą wodę i nastawić robota lub mikser. Ciasto wyrabiać około 10 minut, a potem dodać masło i wyrabiać jeszcze kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni C. Po upływie godziny ciasto przerzucić na oprószony mąką blat i przez kilka minut wyrabiać ręcznie. Natomiast piekarnik nastawić na 220 stopni C z opcją góra dół. Umieścić w nim pusty garnek żeliwny.
Z ciasta uformować zgrabna kulę. Przełożyć na papier do pieczenia, a po 20 minutach ponacinać skalpelem lub żyletką górę ciasta i umieścić je wraz z papierem w żeliwnym garnku, pamiętając o tym, że jest bardzo gorący. Garnek nakryć pokrywką i chleb piec 25 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz