Chleb pszenno - żytni na drożdżach
Kolejna odsłona chleba. Tym razem chleb na drożdżach. W smaku trochę przypomina te kupne, ale jest o niebo lepszy. Poza tym zrobiony własnoręcznie (no może przy pomocy robota :-)) i ze znanych składników. Pycha. Polecam spróbować.
(na 1 bochenek - keksówka 30/11 cm)- 320 g mąki pszennej typ 650
- 130 g mąki żytniej typ 2000
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
Do misy robota kuchennego lub miksera wsypać mąkę pszenną i żytnią, drożdże i sól. Włączyć robota i chwilę mieszać suche składniki. Lekko podgrzać wodę i dodać ją do misy. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oleju i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie ciasto wyłożyć na blat i jeszcze zagniatać przez 5 minut. Zagniecione przełożyć do oprószonej mąką misy, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 20 minutach ciasto w kilku miejscach ponakłuwać drewnianym patyczkiem i pozostawić jeszcze na 25 minut do dalszego wyrastania.
Po tym czasie uformować ciasto na kształt walca, umieścić je w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami - u mnie żytnimi lub mąką. Powierzchnię obficie posypać mąką. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C i nastawić na pieczenie góra/dół. Ciasto naciąć bardzo ostrym nożem, żyletką lub skalpelem według uznania i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut. Po wyjęciu przestudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz