Ossobuco a'lla Milanese
Ossobuco to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, a konkretnie z Lombardii. Są to plastry giczy najczęściej cielęcej, czasem z giczy wołowej duszone w warzywach i pomidorach. Podawane jest z puree ziemniaczanym lub risotto szafranowym oraz gremolatą.
W tym daniu istotną rzeczą jest kość z giczy, w której znajduje się szpik. Stanowi on niebywale smaczny i ważny element dania.
Ja do mojego dania użyłam giczy wołowej. Niestety w mniejszych miejscowościach ciężko jest dostać gicz cielęcą.
(na 2 porcje)- 2 plastry giczy wołowej (około 800 g)
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki wody lub bulionu
- 0,5 szklanki białego wina
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule, marchew i seler naciowy pokroić w kostkę - pamiętająco o ich wcześniejszym obraniu i umyciu :-).
Gicze wołowe opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, a następnie zrumienić na rozgrzanym maśle klarowanym. Mięso zdjąć z patelni. Do tłuszczu z jego smażenia dodać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę. Następnie dołożyć marchewkę i selera oraz czosnek. Chwilę smażyć. Dolać wino i dusić pięć minut. W kolejnym etapie dolać bulion lub wodę i ponownie dusić przez pięć minut. Dodać pomidory z puszki i dusić do częściowego odparowania wody.
Sos doprawić solą, tymiankiem, pieprzem i cukrem.
Połowę sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na sos nałożyć plastry giczy wołowej i całość przykryć pozostałym sosem. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić na około 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C - opcja góra dół. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby lekko odparować danie.
Gotowe danie posypać gremolatą, która cudowne doda mu aromatu.
Komentarze
Prześlij komentarz