Ossobuco a'lla Milanese

Ossobuco to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, a konkretnie z Lombardii. Są to plastry giczy najczęściej cielęcej, czasem z giczy wołowej duszone w warzywach i pomidorach. Podawane jest z puree ziemniaczanym lub risotto szafranowym oraz gremolatą.

W tym daniu istotną rzeczą jest kość z giczy, w której znajduje się szpik. Stanowi on niebywale smaczny i ważny element dania.

Ja do mojego dania użyłam giczy wołowej. Niestety w mniejszych miejscowościach ciężko jest dostać gicz cielęcą.

(na 2 porcje)

  • 2 plastry giczy wołowej (około 800 g)
  • mąka do obtoczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule, marchew i seler naciowy pokroić w kostkę - pamiętająco o ich wcześniejszym obraniu i umyciu :-).
Gicze wołowe opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, a następnie zrumienić na rozgrzanym maśle klarowanym. Mięso zdjąć z patelni. Do tłuszczu z jego smażenia dodać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę. Następnie dołożyć marchewkę i selera oraz czosnek. Chwilę smażyć. Dolać wino i dusić pięć minut. W kolejnym etapie dolać bulion lub wodę i ponownie dusić przez pięć minut. Dodać pomidory z puszki i dusić do częściowego odparowania wody.
Sos doprawić solą, tymiankiem, pieprzem i cukrem.
Połowę sosu umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na sos nałożyć plastry giczy wołowej i całość przykryć pozostałym sosem. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić na około 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C - opcja góra dół. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby lekko odparować danie. 
Gotowe danie posypać gremolatą, która cudowne doda mu aromatu.

Komentarze

Popularne posty