Kremówko - jabłecznik
Uwielbiacie kremówkę? A może jabłecznik? Jeśli jedno i drugie może warto je połączyć?
Voila, właśnie to dla Was stworzyłam. Pyszne :-)
- 2 ciasta francuskie
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki wody
- sok z 1,5 cytryny
- 2 galaretki krystaliczne
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 l śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan fixy
Płaty ciasta rozłożyć na dwóch blachach. Ten, który będzie na wierzchu można ponacinać na kształt kawałków, jakie będziecie serwować. Łatwiej później dzielić ciasto na porcje. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w rondlu z trzema łyżkami wody. Dodać cukier wymieszany z cynamonem i sok z cytryny. Prażyć około 10 minut lub do momentu, aż zmiękną jabłka. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
W misie robota lub miksera umieścić mascarpone i śmietankę 30%. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fixy.
Przystąpić do składania: na spodni płat ciasta (ten, którego nie nacinaliście) nałożyć przestudzone jabłka. Rozprowadzić po całym płacie i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie na jabłkach rozprowadzić masę śmietanową. Przykryć drugim płatem. Najlepiej ułożyć go spodem do góry - ciasto będzie się lepiej prezentować. Lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz