Crumble z jabłek i gruszek

Owoce pod kruszonką to doskonały deser. Na blogu jest już przepis na crumble z nektarynkami. Tym razem pod chrupiącą kołderkę trafiły jabłka i gruszki. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie okrasiła deseru czymś jeszcze. Do formy trafiła nutella :-).

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki nutelli
Z mąki, masła i 50 g cukru zrobić kruszonkę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Cynamon wymieszać z łyżeczką cukru i posypać owoce. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy owoce nałożyć nutellę. Następnie rozkruszyć na owoce wcześniej przygotowaną kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C z opcją góra dół i piec 40 minut.

Komentarze

Popularne posty