Crumble z jabłek i gruszek
Owoce pod kruszonką to doskonały deser. Na blogu jest już przepis na crumble z nektarynkami. Tym razem pod chrupiącą kołderkę trafiły jabłka i gruszki. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie okrasiła deseru czymś jeszcze. Do formy trafiła nutella :-).
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki nutelli
Z mąki, masła i 50 g cukru zrobić kruszonkę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Cynamon wymieszać z łyżeczką cukru i posypać owoce. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy owoce nałożyć nutellę. Następnie rozkruszyć na owoce wcześniej przygotowaną kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C z opcją góra dół i piec 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz