Crumble z nektarynek
Crumble, czyli inaczej owoce pod kruszonką. Kto ich jeszcze nie jadł, niech spróbuje. Coś przepysznego. Polecam do tego deseru owoce soczyste i kwaskowate. Świetnie się komponują ze słodką kruszonką. Ten deser zrobiłam na nektarynkach. Pycha :-).
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, ale doskonały jest również na zimno.
- 100 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- 100 g zimnego masła
- 850 g nektarynek
Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Na czas przygotowywania nektarynek kruszonkę wstawić do lodówki.
Nektarynki umyć i sparzyć w gorącej wodzie. Przeciąć na pół, usunąć pestki, obrać i pokroić w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć nektarynki, a następnie rozkruszyć na nie wcześniej przygotowaną kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Stopni C i piec 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz