Sok z malin
Maliny nadają się nie tylko na dżemy, czy konfitury. Można z nich zrobić soki, przeciery lub nalewki. Niektórzy robią wino.
Tym razem sok, ale nie taki z sokownika lub sokowirówki. Mój sok jest niezwykle gęsty. Z jednego kilograma malin powstało 850 g soku. Aby tego dokonać wystarczy użyć wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli taką posiadacie to warto zaopatrzyć się w maliny, a jeśli nie to można zawsze pożyczyć od kogoś, kto ma i przystąpić do dzieła.
Sok z malin, podobnie, jak świeże maliny lub inne przetwory z nich zrobione, to bogactwo witamin i składników mineralnych. Dostarcza wiele kwasów organicznych: cytrynowy, jabłkowy, czy salicylowy, który działa przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
- 2 kg malin
- 800 g cukru
- sok z jednej cytryny
Maliny przebrać i przepłukać. Następnie przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową. Wytłoczyny były przepuszczane jeszcze trzykrotnie. Dlatego sok jest tak gęsty i wydajny.
Tak powstały sok umieścić w garnku. Zasypać cukrem i gotować do momentu, aż zupełnie rozpuści się cukier. Dodać sok z cytryny. Ponownie zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz