Brzoskwinie w syropie
Kolejny sezon - tym razem brzoskwiniowy ;-). W końcu zawsze na coś jest sezon. Ostatnio publikowałam przepis na konfiturę brzoskwiniową. Tym razem brzoskwinie w syropie. Doskonałe do deserów, serników, innych wypieków i samodzielnego spożycia. Warto w posiadać kilka słoików w przydomowej spiżarni.
(na 8 słoików o pojemności 720 ml)- 6 kg brzoskwiń
- 2 l wody
- 1,2 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Brzoskwinie sparzać partiami przez 2 minuty w gorącej wodzie. Zaraz po tej czynności umieszczać je w zimnej wodzie. Następnie przepołowić, obrać i usunąć pestki. Połówki brzoskwiń umieścić w słoikach.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Gotować do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec wlać sok z jednej cytryny.
Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach. Zakręcić pokrywki i poddać pasteryzacji.
Ja pasteryzuję w piekarniku: zamknięte słoiki umieścić na kratce w zimnym piekarniku. Następnie nastawić go na 120 stopni C - opcja góra dół. Pasteryzować 20 minut. Czas pasteryzacji odliczać od momentu nagrzania się piekarnika. Po upływie 20 minut wyłączyć piekarnik - słoiki można w nim pozostawić do wystygnięcia. Można również gorące wyjąć i ustawić do góry dnem, aż do momentu całkowitego wystygnięcia.
Pasteryzacja w garnku: na dnie szerokiego i wysokiego garnka umieścić ściereczkę. Słoiki ustawić jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą i zalać wodą tak do 3/4 ich wysokości. Wierzch słoików nakryć kolejną ściereczką i pokrywką i wstawić na gaz. Pasteryzować około 25 minut od momentu gdy zawrze woda.
Komentarze
Prześlij komentarz