Konfitura z brzoskwiń
Letnich smaków zamkniętych w słoiku ciąg dalszy. Dzisiaj konfitura brzoskwiniowa. Idealna do lodów, naleśników, deserów bezowych i placków. Świetnie smakuje z ciepłą bułką i kakao :-).
- 1,2 kg brzoskwiń
- 350 g cukru
- 75 ml wody
- 1 czubata łyżeczka pektyn
- sok z 1 średniej cytryny
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skorki i usunąć pestki. Połowę pokroić w kostkę, a drugą połowę w ósemki.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Gotować je przez 15 minut. Następnie dodać pektynę i pozostałe brzoskwinie. Gotować kolejne 5 minut. W trakcie gotowania konfiturę mieszać, aby nie przywarła do garnka. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny - można dolewać go partiami, tak aby konfitura nie wyszła za kwaśna :-).
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz