Muffinki z czekoladą i wiśniową galaretką
Przepyszne muffinki z czekoladą i wiśniową galaretką oblane czekoladą. W trakcie pieczenia w domu cudownie pachnie właśnie czekoladą :-).
(na 15 sztuk)- 280 g mąki
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g białej czekolady
- 75 g gorzkiej czekolady
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml kefiru
- 125 ml oleju
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Czekoladę posiekać.
Przygotować dwie miski. W jednej misce wymieszać suche składniki z posiekaną czekoladą. W drugiej wymieszać składniki mokre.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, tylko tyle, aby połączyły się składniki. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i pic 25 - 27 minut.
W trakcie pieczenia muffinek przygotować ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady.
Upieczone muffinki przestudzić. Za pomocą wycinacza do ogryzków lub małej łyżeczki wydrążyć środki muffinek (można je wykorzystać do przygotowania kul rumowych), na ich miejsce nałożyć po łyżeczce galaretki wiśniowej. Każdą muffinkę polać przygotowanym ganache.
Komentarze
Prześlij komentarz