Wiśniowa galaretka do słoików
W sumie to miała być frużelina do słoików, ale po dodaniu pektyny wyszła galaretka. Myślę, że tak nawet lepiej. Ponowny owocowy przetwór doskonały do wielu deserów, ciastek, lodów, czy muffinek. Można też podjadać tak zwyczajnie prosto ze słoika. Pycha :-).
(na około 3 słoiki - 235 ml)- 900 g drylowanych wiśni
- 400 g cukru
- 9 g pektyn
Wydrylowane wiśnie odstawić na około pół godziny, aby puściły sok. Sok zlać do garnka z nieprzywierającym dnem, dodać cukier i gotować przez 10 minut. Do soku dodać pektynę, gotować około 3 minut. Następnie dodać wiśnie i całość gotować jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną galaretkę przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C celem pasteryzacji.
Komentarze
Prześlij komentarz