Nieco inne parówki w cieście francuskim
Ciasto francuskie i parówki. Tego nigdy za wiele :-). W tym przepisie parówki owinęłam dodatkowo w wędzony boczek. Chyba mi się udało. Smakowały wybornie.
(na 6 sztuk)- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 parówek (ulubionych :-))
- 1 puszka lub słoik pomidorów w "puszce"
- 1 duża szalotka
- 1 łyżka oleju
- 6 plastrów wędzonego, parzonego boczku
- 200 g sera gouda
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1 jajo
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać pomidory i dusić do momentu odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawić do wystygnięcia.
Parówki owinąć boczkiem i podsmażyć na złoty kolor.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie pokroić na 6 elementów. Na każdy nałożyć 1/6 sosu, następnie przygotowane parówki i po 1/6 sera żółtego. Ciasto na bokach skleić, a następnie posmarować rozkłóconym jajem.
Tak przygotowane parówki :-) przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz