Nieco inne parówki w cieście francuskim

Ciasto francuskie i parówki. Tego nigdy za wiele :-). W tym przepisie parówki owinęłam dodatkowo w wędzony boczek. Chyba mi się udało. Smakowały wybornie.

(na 6 sztuk)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek (ulubionych :-))
  • 1 puszka lub słoik pomidorów w "puszce"
  • 1 duża szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 6 plastrów wędzonego, parzonego boczku
  • 200 g sera gouda
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1 jajo
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać pomidory i dusić do momentu odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstawić do wystygnięcia.


Parówki owinąć boczkiem i podsmażyć na złoty kolor.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie pokroić na 6 elementów. Na każdy nałożyć 1/6 sosu, następnie przygotowane parówki i po 1/6 sera żółtego. Ciasto na bokach skleić, a następnie posmarować rozkłóconym jajem.
Tak przygotowane parówki :-) przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 20 minut.

Komentarze

Popularne posty